• Wandelgroep mastbos
  • wij princenhof activiteit
  • wij princenhof gezelligheid

Fit for Life

In het buurthuis van Tuinzigt is er elke donderdag gym. Zo ook vandaag. Eén van de deelnemers is de enthousiaste en vrolijke Corry Klein L’abee. Corry is 75 jaar. Samen met leeftijdsgenoten doet zij oefeningen. Op muziek die ze van vroeger kennen. Ze kent hier iedereen goed en voelt zich helemaal thuis.

 

Dansles

Wanneer ze de muziek van Roy Orbison hoort, denkt ze aan vroeger. Dan kijkt ze even een vriendin aan en denkt: “Oh, zaten we nog maar op dansles. Zoals vroeger toen we nog jong waren.” Corry is 14 wanneer ze van haar moeder op dansles moet. Daar leerde ze haar man kennen. Hij bleef maar achter haar aan lopen. Toen is ze maar bij hem gebleven. Ze waren bijna 45 jaar gelukkig getrouwd wanneer hij plotseling overlijdt. Dit is nu 8 jaar geleden.

 

Verlies

Corry vertelt dat ze meestal vrolijk overkomt. Toch heeft zij ook vaak verdriet gehad. “Mijn zoon Alex is verdronken in een sloot op de camping. Hij was pas anderhalf jaar oud. Dat verdriet was heel groot. Ik kon het niet goed aan.” Ze wist ook niet hoe ze erover moest praten. Daarom heeft Corry het verdriet toen weggestopt. Deed alsof het er niet was. Dit maakte haar eenzaam en het verdriet van binnen werd steeds groter.
Wandelen en praten
Veertien jaar later raakte zij overspannen. Zag het leven niet meer zitten en wist zich geen raad meer. Van de huisarts kreeg ze toen hele zware medicijnen. Ook moest ze meer over haar verdriet proberen te praten. Door veel te wandelen en te praten met haar man kwam ze weer in beweging. Tijdens één van deze wandelingen zat ze op een bankje. Daar kwam het verdriet er ineens uit. Vanaf toen is zij brieven gaan schrijven aan haar overleden zoon. Ook koos ze mooie gedichten uit die veel voor haar betekenden.

 

Meikevers

Zo heeft Corry zichzelf er weer bovenop geholpen. Hierdoor kon ze weer genieten van de dingen die ze leuk vindt. Vroeger was ze lid van carnavalsvereniging De Meikevers. Corry vertelt erover met een grote glimlach op haar gezicht: “Het was mijn lust en mijn leven. We waren altijd samen bezig en maakten van alles. En was er even niks te doen? Dan gingen we met z’n allen de kroeg in. Het was een dolle boel. We liepen de polonaise tot in de vroege uurtjes.” Lachend zegt ze nog: “En als de kleinkinderen dan shotjes (borreltjes) namen, nam ik die ook. Hahaha.”

 

Mensen zien

Over de gym zegt Corry: “Het is zo belangrijk om in beweging te blijven. Als ik niet blijf lopen, dan zie ik ook geen mensen meer. En dat is zo belangrijk voor me. Ook omdat ik geen smartphone heb. Iedereen zit tegenwoordig op zo’n telefoon. Ik snap zo’n toestel niet en ik wil er ook geen.”


Foto van Rens

Zij gaat verder: “Bij de gym ontmoet je mensen. Zo vind ik het leuk om Rens elke week weer te zien. Dat is degene die de oefeningen voordoet. Hij is altijd enthousiast. Het is zo leuk hoe hij dat doet met die oude mensen. Hij is een beetje als een zoon voor me. Ik zou wel een foto van hem willen. Voor thuis aan de muur.” Corry besluit met: “Ik ga de volgende keer aan hem vragen of dat mag.”

 

Mevrouw Jaspers is 94 jaar en woont op zichzelf in het Begijnhof. Een prachtige, rustige plek midden in het centrum van Breda. Zij is een zeer actieve dame.

 

Fit for Live

Mevrouw Jaspers is met haar tijd meegegaan. Ze vertelt: “Mijn boodschappen bestel ik met de app op mijn mobiel. Of ik ga er zelf op uit. Hulp heb ik niet nodig. Op de computer kan ik ook werken. Wat ik moet doen, dat kan ik. En als ik het niet weet, helpt mijn buurvrouw me.”

Ze vertelt verder: “Een keer per week ga ik naar Fit for Life. Dat is erg leuk. Rens zorgt ervoor dat we niet alleen bewegen. Ook je evenwicht en je geheugen worden geoefend. We gymmen met 14 mensen. Elke les duurt 45 minuten en daarna drinken we samen koffie. Dat is altijd erg gezellig.”


Ze heeft een druk leven. Ze zegt: “Als ik moe ben, ga ik lezen. Ik lees heel graag romans van vroeger. En ik kijk TV.” Ze wil ook graag vertellen wat ze van corona vindt: “Daar word ik een beetje moe van. Al die praatprogramma’s,” verzucht ze.

 

“Je moet goed uitkijken. En als het je tijd is, dan ga je.”

 

Mevrouw Jaspers heeft plezier in het leven en dat straalt ze uit ook. Zó wil je oud worden.

Het is gezellig druk in ’t Rondeel aan de Kloosterlaan. Op maandagmiddag geeft Rens van Fit for Life hier gymles. Er zijn 2 groepen en Jaap zit in de eerste groep. Die duurt van 13.30 uur tot 14.15 uur.

Jaap loopt met een rollator. Toch lukt het bewegen hem nog goed. De lessen zijn best pittig. Maar iedereen komt met een glimlach naar buiten. Ze nemen een kopje koffie of thee en buurten gezellig na. Want het sociale contact is zeker zo belangrijk als de gymles.

Jaap vertelt: ”Ik ben al 2 of 3 jaar actief in deze groep. Het verbaast me dat het nog steeds dezelfde mensen zijn. Het sociale contact met de dames is erg leuk. Ik fietste vroeger veel. Maar dat mag ik van de dokter niet meer. Dat komt doordat ik af en toe val. Dat voel ik niet aankomen. Ik heb mijn naam en adres in mijn portemonnee. Van mijn huis naar hier loop ik in 15 minuten. Dat doe ik iedere maandag.”

WIJ begint bij jou

Jaap vertelt verder: ”Ik ben hier gekomen via WIJ. Ik gaf via WIJ Nederlandse les aan buitenlanders. Ik gaf 6 mensen individueel les. Ze kwamen uit Ethiopië en Eritrea. Dit is nu meer een sociaal contact geworden. Ook hielp ik mensen met het invullen van belasting papieren. Ik ben al 28 jaar met pensioen. Daarvoor was ik 15 jaar directeur van een verzorgingshuis. Dat vond ik een leuke tijd. Ik kon goed met het personeel omgaan, maar kon ook streng zijn. En daarvoor had ik ook diverse banen. Ik werkte al vanaf mijn 14e jaar.”

Corona

Jaap gaat door: ”Ik heb gelukkig geen corona gehad. Tijdens de coronatijd was het maar stil. Toen heb ik niets gedaan met de groep. Wel deed ik bijna elke dag thuis oefeningen. En dat doe ik nog steeds.” Hij zegt lachend: “Ik rook niet, ik drink niet en ik vloek niet. En ik eet al jaren vegetarisch. Zo hoop ik nog lang gezond te blijven.”

Niet druk maken

Jaap maakt zich niet druk. Daar wordt je maar nerveus van, vindt hij. Hij vervolgt: “Ik kan heel goed in het moment leven. Ik kijk weinig TV. Liever lees ik boeken, vooral geschiedenisboeken. Eén keer per week ga ik naar de bibliotheek. Ik heb ook een tablet, maar daar doe ik weinig mee.” Hij is trots op zijn kinderen en kleinkinderen. Zijn gezicht begint te stralen als hij zegt: “En sinds kort ben ik ook overgrootvader van een jongetje.”

Advies van Jaap

Jaap sluit het gesprek af met een advies: “Gezond eten en op tijd uit bed. ik sta elke ochtend om 8 uur op. En natuurlijk bewegen, dagelijks bewegen. En 1 keer per week naar Rens. Het gymmen is leuk en speels. En Rens doet het ook zo leuk.”