• Wandelgroep mastbos
  • wij princenhof activiteit
  • wij princenhof gezelligheid

Inloop Verbinding Breda helpt wijkbewoner

2022 04 08 10 14 30 ZveB wk52 def.pdf Adobe Acrobat Reader DC 32 bit

Inloop Verbinding is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Een van de doelen is het vergroten van de saamhorigheid in de buurten Muizenberg en Kesteren. Ahmed is een van de mensen die er voor een praatje komt. Over wat hem bezighoudt en soms om zorgen te delen.
Maar dan moet hij onverwacht met spoed worden geopereerd. Wijkbewoners en vrijwilligers komen meteen in actie. Loes, Nicole en Sirelda maken hem vooral één ding duidelijk: hij staat er niet alleen voor.


Reddende engel

Begin oktober wordt Ahmed in het ziekenhuis opgenomen. Als hij weer thuis is, belt Loes hem op. Het blijkt niet goed te gaan met hem. Ahmed heeft hoge koorts en ondraaglijke pijn. Loes zegt: “Zo erg dat hij niet meer wilde leven. Daarom heb ik hem direct terug naar het ziekenhuis gebracht. Een paar uur later werd zijn been geamputeerd.” Loes, Nicole en Sirelda zoeken hem in het ziekenhuis op. Ze doen meteen ook zijn was.
Na de operatie zou Ahmed snel naar huis komen. Maar dat huis is niet klaar voor iemand met een geamputeerd been. Samen besluiten de dames hier iets aan te doen. Ahmed wil dit graag en geeft hun de sleutel. Loes vertelt: ”De woning van Ahmed was in slechte staat. De plankenvloer lag los en hij had heel weinig meubels. Al zijn kleding paste in 1 tas.”


Zorg voor elkaar Breda

Susanne is maatschappelijk werker bij Zorg voor elkaar Breda. Zij vertelt: “Loes, Nicole en Sirelda werden verrast door deze lastige, ingewikkelde zaak. Meneer is een aantal jaren geleden dakloos geweest. Daardoor stond er nog bijna niets in de woning. De dames vroegen daarom met spoed mijn ondersteuning bij allerlei zaken. Ik heb deze situatie samen met hen opgepakt.
Eerst heb ik meneer in het ziekenhuis opgebeld met 2 vragen. Ik vroeg hem of de dames zijn woning in mochten. Dat vond hij goed. Ook vroeg ik hem of hij wel ondersteuning wilde. Meneer vond ook dit goed. Dit zijn belangrijke vragen. Want de klant heeft het altijd zelf voor het zeggen. Dat is de afspraak bij Zorg voor elkaar Breda.”


Onmogelijk naar huis

Daarna overlegde Suzanne met het ziekenhuis, de maatschappelijk werker en de wijkverpleegkundige. Susanne zegt: “Ik heb de situatie uitgelegd. Waarom meneer onmogelijk over 2 dagen naar huis kon. Zo kregen we een week uitstel. Maar, daarna moest meneer wel écht naar huis.”

De volgende stap was een spoedaanvraag bij de Wmo. Zodat alles vlot door kon gaan. Susanne zegt hierover: “Normaal duurt zo’n aanvraag minstens 6 weken. Samen met het ziekenhuis een revalidatieplek regelen, had ook veel geld gekost.”
Loes, Nicole en Sirelda regelden alle andere dingen bij de gemeente. Zo kwam er een rolstoel en een vaste douchestoel. Er werd gezorgd dat Ahmed hulp bij de boodschappen krijgt. En dat hij bij de Voedselbank terecht kan.
De dames legden ook zelf het contact met andere professionals. Als dat wat stroef ging, nam Susanne het over. Zodat zij in alle rust hun werk konden blijven doen.


Nieuw laminaat

De vrijwilligers gaan aan de slag om spullen te verzamelen voor Ahmed. Zo komen ze in contact met Kitty. Zij is sociaal maatschappelijk werker en werkt op donderdag in wijkcentrum Heksenwiel. Boven het wijkcentrum bevinden zich 155 appartementen. Als een van de bewoners hiervan overlijdt, worden de achtergebleven spullen opgeslagen. Mensen met weinig inkomen mogen die gratis komen ophalen. Op advies van Suzanne gaat Loes daarom bij Kitty langs. Kitty vraagt haar wat ze nodig hebben. Het antwoord: “Een koelkast, een wasmachine en een hoog/laag bed.” Ze vertelt haar dat dat geen probleem is: “Kom maar halen!”

Kitty belt ook met Els de Zwart, van de Vincentius vereniging. Deze organisatie heeft een eigen kringloopwinkel, genaamd De Vince. Ze legt Els de situatie uit: “Dit en dit is er nodig, kun jij wat regelen?”

Loes mag dan komen shoppen en raakt in gesprek met Els. Ze vertelt over de kapotte vloer in Ahmed’s woning. Vincentius besluit daarop een donatie te doen voor nieuw laminaat. Loes zegt: “Zo konden we een nieuwe vloer leggen, 4 dagen voordat Ahmed thuiskwam.” Nicole vertelt verder: ”Buurtbewoners kwamen kijken en gaven ook spullen. En geld voor handdoeken, beddengoed en kleding.” Sirelda werkt in de thuiszorg. Ook haar cliënten gaven spullen en geld.


Nieuwe familie

Loes, Nicole en Sirelda hebben prachtig werk geleverd. Ahmed is er erg blij mee en vertelt vol trots: ”Ik heb een nieuw huis. Alle deuren zijn eruit gehaald voor de rolstoel. Ik heb een hoog/laagbed en mooie gordijnen. Ik heb nog nooit zulke mensen in mijn leven gehad. Ze zitten in mijn hart. Ik heb er geen woorden voor. Deze 3 dames zijn mijn nieuwe familie.”
Loes is ontroerd en zegt: “We zijn er even stil van.”