
Als je bij Stefan binnen komt, valt meteen de grote verzameling auto’s op. Mooi naast elkaar in grote glazen kasten. Heel veel verschillende merken. Op de vraag wat zijn favoriete merk is, zegt hij: “Mercedes, maar ik spaar allerlei soorten auto’s. Dat doe ik al vanaf mijn 5e jaar. Maar ik hou er ook van om naar sport te kijken. Het liefste zie ik de Formule 1 races. Een andere hobby van mij is schaken. Dat doe ik elke week op maandagavond in het Houwke. Ik kijk ook graag naar voetbal. Vooral naar Ajax, hoewel dat de laatste tijd niet zo goed gaat,” zegt hij lachend.
Stefan vervolgt: “Maar de meeste tijd ben ik bezig met Narrowcasting. En dit doe ik al 10 jaar met veel plezier.”
Wat is Narrowcasting?
Narrow casting betekent beeld scherm communicatie. Stefan kan heel goed uitleggen wat dat betekent. Hij vertelt: “Via grote TV schermen geef je mensen informatie. In Breda hangen 12 Zorg voor elkaar Breda schermen. Deze schermen hangen in wijklocaties (Princenhof, Heksenwiel, Balieweide, ’t Houwke en De Verbinding). Inlooppunten en het IMW (dit is het Instituut Maatschappelijk Werk) in Breda (Paardeweide, Verbeetenstraat, Willemstraat en Noorderlicht). En in de Prins en het Rondeel.
De informatie op zo’n scherm gaat over activiteiten van deze 12 locaties.
Narrowcasting is dus teksten en foto’s maken en op beeldschermen zetten.”
Hoe werkt het?
Maar hoe komt die informatie nu op deze beeldschermen?
Stefan vertelt verder: “WIJ heeft een werkgroep Narrowcasting. Daar zit ik in met 3 andere collega’s. We bespreken waar we tegen aan lopen en of er dingen anders moeten. Maar ook hoe lang er een item op moet blijven staan.
Enkele voorbeelden zijn: De activiteiten in de verschillende buurthuizen; maaltijden; spreekuren en andere praktische informatie.
Op elk scherm kun je informatie lezen. Het is eigenlijk een soort eigen tv kanaal van die 12 locaties.
Een collega stuurt mij de teksten die er op moeten. En ik zoek er de juiste foto’s bij. Ik overleg met mijn collega’s via WhatsApp of E-mail”
Stefan werkt vooral vanuit huis. Hij zegt: ”Ik werk op mijn eigen computer alles uit. En daarnaast heb ik een groot scherm, om goed te kunnen zien wat ik gedaan heb op mijn computer. Het werk kost veel tijd.”
1 maal per 4 weken gaat hij naar zijn collega’s van WIJ. Stefan vervolgt: “Ik vind het altijd heel fijn om iedereen te zien. Iedereen kent me bij de Prins en roept naar me. Het voelt voor mij als 1 grote familie.” En daarmee beëindigd dit fijne gesprek met deze goedlachse man.
Wil je zelf ook vrijwilliger worden bij de Narrowcasting? Schrijf dan een mail naar kernredactie@zorgvoorelkaarbreda.nl

Ben je niet meer zo mobiel en heb je vervoer nodig? Dan kun je misschien wel gebruik maken van AutoMaatje. Bel hiervoor met Zorg voor elkaar Breda. Dan kijken we samen of je hiervoor in aanmerking komt.
Een vrijwilliger van AutoMaatje brengt je tegen een kleine vergoeding overal naartoe. Met zijn of haar eigen auto. Het normale tarief is 30 cent per kilometer. Heb je een BredaPas? Dan kost het maar 15 cent per kilometer.
Eén van de vrijwilligers is Henk. Hij doet dit werk al jaren met heel veel plezier. Henk vertelt: ”Ik kom uit Den Haag, maar woon al 30 jaar in Breda. Ik vind het gemoedelijk hier. En ik hou van auto rijden. Voor mijn pensioen was ik chauffeur bij defensie. Toen ik met pensioen ging, kreeg ik briefjes van de gemeente. Over wat er allemaal te doen was voor ouderen. Ik meldde me aan voor het OV, het openbaar vervoer. Dan krijg je een tour door de stad. Je leert dan hoe je met het openbaar vervoer kunt reizen.”
Hij gaat verder: “Daar zag ik voor het eerst iets over AutoMaatje. Ik meldde me aan en kon meteen aan de slag. Ik rijd 5 dagen per week. En soms wel 6 of 7 dagen. Mijn vrouw zegt: ‘je moet doen wat je leuk vindt’. Zij is er aan gewend dat ik veel weg ben. Zij werkt zelf ook nog.”
Over de ritprijs vertelt Henk: “Klanten betalen mij niet voor de uren, alleen voor de kilometers. Als iemand bijvoorbeeld naar de kapper gaat, dan wacht ik gewoon.”
Meer dan wegbrengen en ophalen
Henk gaat verder: ”Ik breng mensen overal naar toe. Naar de fysiotherapeut, de zorgboerderij of naar familie. Zelfs als die familie in Amstelveen woont. En natuurlijk ook naar het ziekenhuis. Ik zet eerst de klant af en parkeer dan mijn auto. Daarna breng ik mijn klant naar de polikliniek. . Het is dus meer dan alleen wegbrengen en ophalen zoals de deeltaxi doet.”
Uit het isolement
Hij zegt ook nog: “Stel dat je zelf geen boodschappen meer kunt doen. En bijna de deur niet meer uit komt. Dan kom je buiten de maatschappij te staan. Met AutoMaatje word je uit je isolement gehaald.”
Henks enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij kan uren over dit mooie werk praten. Het lijkt mij heel gezellig om met hem mee te rijden.
Meer weten? Kijk dan op AutoMaatje