• WIJ SamenVitaal Rens

Martijn heeft 9 jaar in een beschermde woonvorm in Rotterdam gewoond. Daar kreeg hij extra hulp. Daarna woonde hij zelfstandig. Dat beviel hem niet goed. Nu woont hij al een paar jaar bij zijn moeder in Breda. Daar voelt hij zich veilig.

Beperkingen

Martijn vertelt: “Ik heb een vorm van autisme. Dat betekent dat ik niet goed met grote groepen mensen kan omgaan. Ik voel me het beste in een kleine groep. Dat is soms moeilijk omdat ik veel dingen wil doen. Maar dat kan niet altijd. Ik kan ook niet zo goed horen. En ik heb een lichamelijke beperking. Mijn ene arm werkt goed, maar mijn andere arm is kort en werkt niet helemaal." Martijn vertelt verder: “Op school heb ik nauwelijks leren lezen en schrijven. Ik zat meestal bij de groep omdat ik niet wilde luisteren. Ze wisten niet wat ze met me aan moesten.”

Stichting Dunya

Stichting Dunya helpt jongeren uit groepen die in de minderheid zijn. Martijn wordt via deze Stichting geholpen door Femke. Martijn spreekt haar om de 2 weken. Dat is veel te weinig voor Martijn. Want hij heeft veel interesses en is graag bezig.

Activiteiten/Vrijwilligerswerk

Martijn bezoekt de winkel van het Leger des Heils iedere week. Deze winkel is bij Stichting Dunya. Martijn heeft veel interesse in andere culturen en weet daar veel over. Hij heeft een boek over de Islam voor zich liggen. “Dit boek bevat belangrijke lessen voor elke moslim”, zegt hij. Martijn vertelt verder: "Ik vind het leuk om meer te leren over andere culturen." Hij is erg actief om steeds meer te weten te komen. Daarvoor kijkt hij vaak in de boeken van het winkeltje. Ook doet hij klusjes op het kantoor van Dunya. Martijn houdt ervan om bezig te zijn en zit niet graag stil.

Tools to Work

Martijn is ook actief bij ‘Tools to Work’ in Teteringen. Dit is een organisatie die 2 verschillende doelen heeft:
- Mensen die moeite hebben om gewoon werk te doen, worden samengebracht met vrijwilligers. Ze helpen elkaar en leren van elkaar.
- De spullen die door ‘Tools to Work’ worden gemaakt, worden ook aan een goed doel gegeven. Bijvoorbeeld aan Afrikaanse landen om de mensen daar te helpen.

Dagbesteding

Vroeger had Martijn 3 dagen per week dagbesteding. Maar omdat er niet genoeg personeel was, moest dat stoppen. Dat vindt Martijn erg jammer, want hij houdt van bezig zijn en met anderen omgaan. Hij zegt: “gelukkig is er nog wel de inloop op vrijdagmorgen. En nu maar hopen dat dat blijft bestaan.”

Vrienden

Martijn heeft nog één vriend uit Rotterdam: René. Met René spreekt hij een paar keer per jaar af. Dan gaan ze samen ergens naartoe. Bijvoorbeeld naar plekken waar je normaal niet komt. Zoals achter de schermen van het museum Boijmans Van Beuningen. Of naar de technische ruimte van de stadsverwarming. Bij het Mediamuseum zijn ze ook geweest. Martijn heeft een buurman die daar werkt, dus ze konden daar samen naartoe.

Tip van Martijn

“Voor iemand met een vorm van autisme is dit geen fijne tijd. Er komen constant prikkels op je af.. Dus, probeer te doseren!”

E-mail

wij@begintbijjou.nl

 

 

Bellen

(076) 525 15 00

 

maandag tot vrijdag
van 9.00 – 17.00 uur